Att trängas bland Mårbacka och bakverk

(null)

I MiniGråbo känns det nästan som sommar. Så fort solen tittar fram så värmer det gott i stugan, och nu när vi plockat in ännu mer pasteller så känns det riktigt som en sommarfika med blommande Mårbackor som trängs bland bakverken. 

(null)

Jag har en tanke med denna lilla vattenkanna, en idé som uppstod när jag lade ner den i kundkorgen i butiken, men innan den idén är genomförd så får den hänga så fint där, lilla kannan. 

(null)

De nya hyllorna som kom på plats idag. Skönt att få upp lite på väggarna, det gäller att ta tillvara på varje millimeter. Jag ska fatta tag i penseln någon förmiddag och måla färdigt loftet (ni skymtar det till vänster) så även det kan inredas ordentligt. Milton leker mycket där redan nu men jag tänkte ge han lite extra mysigt med kuddar.  

(null)

Ett gammalt spegelfönster som jag fått från Jacks mormor, jag målade på lite vitfärg och gjorde plats för den i lekstugan. 

(null)

Älskar pastellmattan, som gjord för att ligga i botten av en lekstuga! 

(null)


Insta-inspo

(null)

Jag såg Sarahs inlägg om andras bilder hon sparat från instagram på senaste tiden, tyckte det var så kul att läsa så jag hakar på och delar några av mina sparade inspobilder. 

detvitadromhuset1, gråvit-rutiga trägolv! Åh, någongång i mitt liv ska jag ha ett liknande, så himla fint! Har en grå färgburk stående i källaren eftersom tanken var att golvet i MiniGråbo skulle bli rutigt, men i somras kröp latmasken fram i mig och vi kämpade mot klockan (snön) med att få lekstuge-bygget klart. Kanske får leta fram den där färgburken ändå. 

Christinagreve, hennes sätt att komponera bilder, i det enkla bor det vackra. Och jag har just nu någon extra kärlek till gammalt, blommigt porslin, så fint att vila ögonen på. 

Drommarivitt.se, Åh. Hennes dotters rum är så himla fint, genomtänkt och i färger som är både vackra och behagliga. Den där lilla kökssoffan är så gullig!

_ljusarum_, Enkelt. Bara ett vackert, inspirerande kreativt hörn, bara fint.

Designhousemcr, exakt en sånhär säng vill jag bygga till Milton. Ajaj kapten!

Khouri.julia, en favorit på instagram. Här inspireras jag av mellanväggen. Funderar på att bygga något liknande mellan vardagsrummet och matsalen med hjälp av ett av våra gamla fönster som står i boden.


Vilsamt med vårkransar

(null)

I samband med torra asfaltsvägar och videkissar kommer inte bara vårkänslorna, utan även känslan av att påsk närmar sig, härlig tid. Jag brukar alltid ha en tendens att börja pynta så sent att endast ett litet ris på trappen och en liten porslinskyckling kommer upp. Därför började jag mitt pyssel och pynt redan idag, av egenproducerade ägg från våra små fjäderbebisar i hönsgårn. 

(null)

"Pysselverkstad with a view" med sjön i fronten. Här snackar vi likskvalité, ro för själen, carpe diem och alla de där klassiska klyschorna, fast på riktigt. Milton var på förskolan, Minelle låg i vagnen och sussade, Jack var på jobbet så det var bara jag och fågelkvittret, lugn och ro pysslandes på soldäcket. 

(null)

Varje högtid borde ha sin egna krans tyckte jag. Jag band små minisar av videkissar, lite ståltråd klädd av "blad" och lite brudslöja. 

(null)

Äggen är nyplockade för dagen, vilken service va, att få färskt pysselmaterial serverat. Tänkte att detta kan vara en rolig idé för påskdukningen, självklart kan man variera ansikten på äggen, jag har använt en vanlig tuschpenna. 

(null)

Om man tömmer äggen (stick ett hål i botten med vass nål eller en pytteskruv) så kan man ha de liggandes som dekoration precis som de är eller kanske hänga i påskriset om man limmar fast lite tunn sytråd högst upp. Jag tyckte de blev ursöta i sina vårkransar. 


Säsong MiniGråbo

(null)

Ååååååh! Nu lever vi livet 2.0. Det känns lite så när snön försvinner och solen värmer nu i mars, att just ja, det var så här ljus och varmt livet kunde vara! Bara dra på sig en tunn jacka och gå ut, underbart!

Årstider får en helt annan innebörd när man blir mamma, då delar man liksom glädjen av att få plocka fram bobben när första flingorna singlar ner, hoppa i lövhögen eller inviga nya regnstället i djupaste vattenpölen, plocka fram rutschkanan när snön smält eller som igår... öppna upp MiniGråbo för säsongen! 
 
(null)

Igår premiärade vi och medans jag satt ute i solen och bläddrade i reklambladen som kom med posten så sneglade jag på Milton genom ena fönstret av lekstugan. Hur han plockade med koppargrytorna fram och tillbaka, ställde fram bakelserna i trä och ropar efter en stund:

"mammaaaa, vassegood, kom in till mig på lite fikaaa!" 

Och vem tackar nej till lite rulltårta gjord i furu? Inte jag iallafall! Så jag slog ner min stora rumpa i en av pyttestolarna inne hos Milton. Bästa fikat på länge. 

(null)

Idag hann Milton knappt kliva ur bilen när jag hämtat honom från dagis innan han satt fart till MiniGråbo. 

(null) 

Den gamla telefonen med nummerskiva är en favorit. En goding som suttit på övervåningen i stora Villa Gråbo i måååånga år när farmor och farfar bodde här. Nu ringer Milton och bjuder in många vänner och bekanta både till lek och fika hemma hos honom. 

(null)

Här mina vänner, här ska många fika avnjutas. Ni minns väl att vi hann inviga trädgårdssetet i somras endast två dagar innan lillsyster tittade ut. Nu ska hon få vara med på sommarens trädgårdskalas 




Vintervandring till fallet

(null)

I väntan på våren åkte vi till vintern. Idre för att vara exakt, efter ett depåstopp i Sälen för lite käk och bad på Experium. Fredagsmyset tog vi på en restaurang i Idre för att sen åka till hotellet och vila upp sig inför lördagens utflykt: vintervandra till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Kolla vädret vi hade! Och titta på utsikten till vänster, de vackert snöklädda fjällkullarna.   

 I somras besökte vi Sveriges största vattenfall, galet vackert det också, se det här. 

(null)

Jag och Jack var själva här för ca 2,5år sedan, på sensommaren. Så himla fin miljö, roligt att se det även vintertid. Här hade snön format sig och bäcken såg ut att vara omgiven av enorma marshmallows, svårfångade på bild dock, men man ville på riktigt smaka på snön, så fluffig var den! 

(null)

Det är ingen upplogad väg in till fallet och de spår som var upptrampade hade blivit stenhårda så nog fick benmusklerna jobba med ett barn på bob och en på ryggen. Jag vet inte hur många promenadare i skogen vi mötte som vi imponerade på eftersom de hade fullt sjå med att pulsa sig fram själva, utan barn. 

Men ja menar, ni ser ju själva! Värt varenda meter och vad gör lite snö i skon? Klart barnen ska få se is! Massor av is! Det är häftigt hur hela vattenfallet fryser till blå is denna tiden på året. 

(null)

Sergerpussen! We made it! 

(null)

Sommartid när vi var här sist, då kunde man gå ända fram och duscha i vattenfallet om man ville. Nu var det lavinrisk och man fick stanna på avstånd. Skönt ändå, för den hönsmamma jag blivit efter att fött 2 barn. Galet nojig för att någon ska halka i vatten eller sten.... 

(null)

Trollskogkänsla! Älskar att fylla på minnesasken med min egna lilla familj, har haft en så himla fin minisemester 

Tavlor flyger, stolar byter plats, i väntan på vår

(null)

Nu får det snart bli barmark ute, innan jag hinner möblera om hela huset. Jag har så mycket kreativitet till övers och mycket idéer på vad jag ska skapa, 90% av de är vår och utomhusprojekt. Därför flyger det runt lite tavlor, bord och stolar här hemma, eftersom jag i väntan på vår, skapar lite här hemma istället. Förväntar mig inte att ni ska förstå, "outrett-kreativ-estet-diagnos" kan vi kalla den, haha! 

(null)

I sovrummet har två av helgens stolsfynd fått agera sängbord. Ni kanske minns de andra rosklädda stolarna vi hade tidigare? De har fått hoppa till Minelles rum, gjorde sig jättefina där. Det fina fönstret som är en fotoram har fått komma upp på väggen bredvid sängen, så nu ska den snart få lite färska bilder.  Personliga bilder, ett inredningstips! Visst gör det stor skillnad på hela hemmet?! Älskar förstoringarna vi gjort på bröllopsbilderna ovanför sängen! 

Nu måste jag ta tag i något som jag alltid drar på in i det sista, packa! I helgen väntas äventyr! 


Glass i mars med hopp om våren

(null)

Kolla kontrasterna hörni. Jag satt på ett snötäckt soldäck och läste om glassar och lekstugebygge. Lagomt somrigt. Men idag kändes det iallafall som att vi tog ett stort kliv i rätt riktning, solen värmde, taken droppade och fåglarna kvittrade.
"Vad är det som låter?" Frågade Milton när han hoppade ur bilen när jag skulle lämna honom på förskolan imorse. Vad menar du? Barnen? 
"Nej kvitt kvitt, hör du det mamma?" 
Pippifåglarnas vårsång. 

(null)

Milton är en sann glassälskare. De som känner honom vet att det finns ingen som kan njuta av en chokladglass som honom, han hamnar liksom i en egen värld från det att han får glasspinnen i handen tills det att glassen är helt slut. 

Så fann jag en sån fin DIY-beskrivning av en glasskiosk i en av tidningarna farmor var förbi med igår, kände att jag bara måste göra en sån till vår Millpill, jag satte fart med glassarna på en gång. 

(null)

Milton har varit med och valt smaker, först skulle alla vara orange (hans favoritfärg) tills han kom på att han faktiskt skulle "sälja" några i kiosken, då gick det ju faktiskt att ha lite päron, jordgubb och citronsmak också. 

(null)

Hur gulligt? Milton säljer glass till oss varje dag här hemma, ska bli så kul att kunna ge honom olika varianter att bjuda på.  Minelles favorit är "grötglassen", får försöka sy ihop en sån också. 

(null)

En citron/päron pinne på g. Resultatet kommer längre fram, även grötglassen, jag lovar!

Fint för stjärten.... och ögat!

(null)

Vad har hänt? Jag bara badar i gröna toner! Från att ha tyckt att grönt är en moss-tråkig färg till att vilja ha gröna sköna detaljer överallt! Vad det än är för grön epedimi jag råkat ut för så gillar jag den! 

(null)

Den gröna-sköna blomblandningen vilar så fint på vårt nya köksbord som vi blocket-fyndade i helgen. Är helt såld på den vitlaserade bordsskivan, fast jag faktiskt inte inte ens lade märke till bordet först för att det såldes i grupp med stolar som jag sucktat länge efter. Stolarna var mitt fokus! 

(null)

Bordet som vi haft tidigare i köket tillhör egentligen altanen, men vi "vinterförvarade" det i köket sålänge, tills vi hittade ett passande dit, alltså nu! Så nu kan även våren få komma få vi får hänga lite på altanen igen! 

(null)

Miltons stol (som är lite högre och mindre är vanliga "vuxenstolar") har vi målat om i samma kalkgröna färg som hyllor och spaljén i köket, även vitrinskåpet i samma kulör! Älskar älskar den färgen (ja, även den i grönaktig ton, epidemin you know!). 

(null)

En fin detalj på en av de gamla stolarna (de skiljer sig lite med små detaljer, charmen med äldre möbler, varje är unik) en mässing nubb i form av en blomma, den som får sitta på den stolen får sitta på "tronen" förstår ni, det har Milton förklarat. 

(null)

Känns som det kan vara ett potentiellt "fota-detaljer-med-fin-bakgrund" det nya bordet.

(null)

Det känns som inget foto i världen ger de rättvisa, det blev så bra i köket. Ljust, fräsht och luftigt med en gnutta (ganska stor gnutta) lantligt såklart! Gammalt är äldst, och gamla möbler är till 99% av gångerna alltid finast! 




Barnens bästa ”bokar”

(null)

Jag tänkte bjussa på lite boktips för barn. Barnens favoritböcker eller "bokar" som Milton kallar det!  Det går i perioder det där, vilka böcker som Milton helst bläddrar i, ibland läser vi Pelle Svanslös ända tills ögonen blöder (och vi föräldrar helst vill gömma den för att få läsa något annat emellanåt) och ibland är det endast Pettson & Findus som funkar till kvällssagan. 

(null)
 
Den här boken, 501 saker att hitta är den allra färskaste i boksamlingen, som jag fyndade på bok-rean. En bok där man bl.a. ska finna grävmaskiner, cementsäckar.... och 499 andra saker. Man kan sitta i evigheter med den här boken och leta, riktigt rogivande. Just såna här "hitta och finn-böcker" har varit en favorit hos mig också sen jag var liten och verkar vara det även för Milton.  

(null)

Räkna till 100. Denna bok ökar ett tiotal för varje sida och är ett roligt sätt för barnen att lära sig räkna. Sakerna är uppdelade i färger eller i kategorier så man inte tappar bort sig i räkningen. 

(null)

5 djur i varje färg. Många mysiga illustartioner. Favoriten är sista uppslaget, då man ska räkna ihop alla 100 stjärnor på natthimlen. 

(null)

Och Nellsans lilla favvis måste jag såklart också tipselitipsa om! Alla andra böcker äter hon upp (ordagrannt! Eller gör ett gott försökt till det iallafall..) men den här kan hon tugga och dra i bäst hon vill. 

(null)

Klämma, känna, lyssna och ja, till och med smaka. Vissa djur i boken är mjuka och vissa har "vingar" som är sydda utanpå. Är från Ikea om jag inte minns fel.

Måste berätta att det är min älskade lilla assistent som hjälp till med den fin fina "piffningen" kring dessa bilder, visst är han duktig min Milton, han ser och lär minsann, haha! 

Det var några söta tips till andra mini-människor (deras föräldrar) där ute! Ha nu en fin fredag! 



En titt in i lantköket


Ungefär 4,5år senare så är jag fortfarande väldigt nöjd med vår köksrenovering, det är de små detaljerna som vi tänkte ändra då men som fick vänta lite som fortfarande ligger med i renoveringsplanerna, som kakelraden ovanför diskbänken och att byta till en nedsänkt disko (andra sidan av köket, ej med på bild) men det kommer så småningom då det absolut inte är någon panik. 

Här har jag förevigat de allra finaste favvo-detaljerna i köket som dyker upp då och då i bloggen: det gamla karamellstället, de hemsydda draperierna (har ett som döljer mikron också) gjorda av gamla spetsprydda lakan, min älskade Dualit-brödrost och en glimt av skomakarlamporna. 

Nu till helgen ska vi hämta nya stolar och bord till matplatsen som ligger intill köket, begangnade såklart (älskat att fynda loppis-skatter!)
To be continued så att säga...

Tisdags-unna

(null)

Idag gick jag in i vår lokala blomsterbutik och pekade:

 "den, åååh den, och den fina gröna, och lite brudslöja, och ta en sån också, det blir fint till allt det långa!" 

Jag unnade mig en "egenplockad" bukett i gröna toner. Det känns lyxigt. Speciellt en kall och snöig tisdag i mars. Färska, fina blommor inlindade i ett tunnt, brunt papper som skyddar de på resan hem. 

(null)

Jag ska använda några av dem till månadsfotografieringen av Minelle som jag planerat imorrn, trots att hon är 8 månader PLUS en dag imorgon men det får gå bra ändå. Ända sedan hon fyllde en månad så har jag fotat henne på månadsdagen varje månad och format siffran på den månad hon fyller med blommor. Buketten blev så fin att jag nästan inte vill röra den, men någon slags 8 ska jag nog få till utan att dissekera den helt.

Gamla detaljer roliga attiraljer

(null)

Jag ropade in en gammal kulram på tradera "vi får väl se om jag verkligen kan ha den i Miltons rum när den väl kommer" sa jag och tänke att inredningsmorsan får lugna sig ett slag med sina genomtänka detaljer. Men tänka sig, den gamla kulramen blev en succé! 

(null)

Milton är inne i en "siffror- och bokstavsfas" och ska räkna och undersöka både siffror och bokstäver överallt, så vad är väl då bättre än att räkna med små roliga kulor på ram! Innan jag ens berättade för honom att kulramen var tänkt till honom så frågade han om han "fick prova" och började fippla med kulorna.

(null)

Lilla bänkhörnan på hans rum, tavlan ska få komma upp på väggen och kanske en liten knoppbräda av något slag på andra väggen.

För syns skull

(null)

Igår fick jag domen, det är dags för glajjor för denna tanten! Något jag anat ett tag eftersom huvudvärken krypit sig på så fort ögonen fått fokuserat lite extra. Då var det ju bara en liten sak kvar att göra, bestämma sig för bågar. Min beslutsångest har nått en helt ny nivå kan jag ju konstatera. 

(null)

Jag har iallafall gått ner från 7 potensiella bågar till 2 som jag lånat hem under helgen, men här tar det tvärstopp. Jag älskar färgen på de högra som jag bär på bilden hör ovan, de är ljusa och bågarna är i roséguld, snyggt med rosé!. Men jag gillar formen på de vänstra bättre, de sitter liksom snyggare. Åh. 

(null)

Kan man snickra ihop ett par egna av dessa två? DIY brukar ju vara min grej! 

Grönt är överraskande skönt

(null)

Den här lektionen jag läser nu i samband med inredningskursen som jag pluggar, alltså jag vill aldrig att den ska ta slut! Jag älskar varje liten utmaning man får och man riktigt känner hur inspirerad man blir efter varje avbockad uppgift. Färgsättning. Här är ett exempel på en färgsättning jag gjort utifrån en inspirationsbild (liljekonvaljerna) till en "fiktiv kund". 

(null)

Tror ni man blir något sugen på att göra om hemma? Jodå, matsalen ligger pyrt till här hemma nu...  Och vem hade trott att jag skulle välja grönt? Grönt har alltid varit en väldigt oskön färg enligt mig men se vad lite kunskap och skapande kan föra minsann! 

Detta är så himla kul, vill pyssla med detta 24 timmar om dygnet. Så har vi någon bloggläsare som jobbar med inredning eller är mäklare och behöver en kompis som har koll på piffet och färger? Pick me, pick me! Snart är jag certifierad inredare och homestagingkonsult, en jäkligt bra sån vill jag lova! ;) 

Låt oss fira lill-lördagen istället!

(null)

Nä, semmeldagen kan vi skrota om ni frågar mig som inte är ett fan av varken grädde eller mandelmassa. Men jag och Milton lyxade till det med fetonsdag idag stället, firade lill-lördagen med att göra egen chokladmousse. Det må inte se mycket ut för världen men oj så god! Så krämig och ordentligt med chokladsmak! 

(null)

Ville prova att göra de lite festligare och fick lite choklad över så den smälte jag och ringlade på kanten. Hur gott vore det inte att göra det på en kopp med varm choklad?! Det måste jag prova! 

(null)

Milton är största chokladmonstret jag känner (väljer alltid choklad till lördagsgodiset) så att slicka bunken ren var plättlätt för en rutinerad chokladätare som honom! 

(null)
 
Receptet får ni här: 

100gram choklad (gärna 70%)
1/2 krm salt
3 äggvitor
2 msk strösocker

1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikron.
2. Vispa äggvitor och salt tills det blir ett vitt och fluffigt skum (vispa länge!). Tillsätt sockret och vispa tills smeten blir tjock och blank. 
3. Rör ner den smälta chokladen i äggblandningen och blanda väl. Klicka ut moussen i serveringsskålar och ställ sedan in i kylen i ca 1h. 

Färdig och supersmarrig! 



Ett operfekt planteringsbord

(null)
 
Man behöver inte vara duktig på att måla för att kunna skissa, har jag lärt mig... och voilá! Visst ser man väl att det är ett planteringsbord som jag har i DIY-tankarna? 
 
(null)
 
Jag hoppas att det inte blir riktigt lika snett och vint i verkligheten, även fast operfekt är charmigt! Det är nog försmaken på våren som vi fick förra veckan som satt igång tankarna kring utomhusprojekten ordentligt. Jag kikade på ett planeringsbord för många år sedan (typ i samband med inflytt för snart 5 år sedan kanske?) och tänkte att nä, det kommer knappas bli använt här hemma. Men tänk hur det är, de gröna fingrarna kanske inte riktigt är där ännu, men viljan att få det finns ju helt klart och pysslig som jag är så blir jag mer peppad när detaljerna runt omkring liksom också klickar, som att ha ett vackert planteringsbord.  
 
(null)
 
Nu staplar man upp alla krukor och jordsäckar längst in i källarn och tänk att istället kunna ha det i en fin förvaring, då skulle det vara enklare att komma till skott med att så och planera lite när som helst. 
 
(null)
 
Ja, ett planteringsbord får det bli, så får vi väl se hur mycket det bidrar till grönare fingrar, men lite skaparglädje och ett vacker detalj kommer det garanterat att stå för oavsett.

Sörjande hönor & glada grisar

(null)

Mars och måndag. Det känns oväntat enkelt med måndag idag, även fast vi var tvugna att skicka papsi till jobbet idag efter en hel ledig sportlovsvecka tillsammans. Vi har en hel del att se fram emot denna veckan och vi startade den mysigt i förmiddags med lek på Miltons rum. Fick ett härligt mejl imorse också, gällande bloggen som jag kommer prata mer om längre fram, ska bli så roligt! 

(null)

Ni minns vårt tråkiga dödsfall strax innan lovet?. Nu ska vi få två nya kompisar som vi ska hämta hem till helgen. Det är både fascinerande och otroligt ledsamt att se hur mycket våra två hönor Tilde och Judit har sörjt sen deras kompis försvann, de har varit alldeles nedstämda och letat. Trodde inte att hönor kunde känna på det viset men det förklarade uppfödaren som vi ska köpa de nya hos att så funkar hönor tydligen, när de är i en liten grupp, någon fattas hos de. Därför tror och hoppas vi att två nya vänner kommer muntra upp dem lite! 

(null)

De sötaste små leksaksgrisarna jag sett! Älskar hur Milton leker med de och berättar att han ska "stänga in dem för natten", "ge dem mat" och "städa lite åt dem" tror nog att han snappat upp ett och annat från våra rutiner med djuren här hemma 

Ha en fin start på veckan!

Interior och exteriör i ett

(null)

Detaljer, detaljer, detaljer i all ära. Ser ni? Spröjsen! Ända sedan vi flyttade in så har vi tänkt att huset saknar lite spröjs och snickarglädje, just för att det skulle passa så fint på vårt Villa Gråbo. 

(null)

Snickarglädje har vi lyckats få dit lite här och där och nu äntligen, även spröjsen. Som vi pysslat till på vårt egna uppfinningsrika sätt, som vanligt. Det är nog lite skalman i oss. 

(null)

Reslutatet blev så bra. Vilken skillnad det gör med något så litet.