Några borrhål senare & en värmande brasa

(null)

Valborgsmässoafton. Den brasan vi kommer att fira in våren med ikväll är den i grillen. Det vankas grillpremiär! 

(null)

Jag minns iskalla valborgskvällar med snöhögar kvar och trots det skulle man envisas med att vara barbent och vårjackan på, tur man blivit vuxen nu och kan gosa hemma i långbyxor istället, haha. Tänk att ikväll bjuder valborg på ljummen sommarkväll och sent häng på alten, försommar! 

(null)

Altanen har dessutom blivit med snickarglädje. Likadant som är på verandan, balkongen och på MiniGråbo

(null)

Nu passar altanen bättre ihop med resten av huset och miljön. Innan har den kännts så fyrkantig och lite för modern. Tänk vad lite borrhål, sågade spetsar och målarfärg kan göra. 

(null)

"Några" borrhål...

(null)
Vill man vara fin får borren lida pin! 

Hoppas att ni får en trevlig valborg med eller utan vårjackan på! 

Sommarblomster och dammigt rosa

(null)

Hjälp vad lill-loppan växer! När påsklovet plötsligt bjöd på en försmak av sommaren och vår lilla bebis växte ur kläderna över en natt så fick jag lov att lägga en beställning på lite fina sommarkläder. 

"Vilken otur" ;)

(null)

Pastelligt, volanger, blommigt och somrigt. Dessa kläder förjänar ett blogginlägg. Titta på de! 

(null)

Livets första skor. Så intressant och lite knasigt, tyckte Minelle. De gick att leka med och hade en helfestlig rosett att pilla på, så de vart klart godkända av askungen själv. 

(null)

Så sockersöta! 

(null)

Jag har sagt det tidigare och säger det igen, kunde jag kopiera min dotters kläder rakt av så skulle jag göra det och bära dem själv, finns så mycket fint till dessa små! 

(null)

Klickade hem denna jackan också, perfekt att kunna klä på henne när det är lite växlande april-väder med kyliga vindar och värmande strålar om vartannat. Älskar de små detaljerna med volanger på fickorna och snörning i midjan. 

(null)

Och kanske det sötaste av allt, fodret i luvan! Ser ut som små "förgätmigej" blomster. Ljuvligt.
Nu är sommaren varmt välkommen! 

Sippa i sig våren

(null)

Äntligen, sipp-tiden är kommen! 
Jag tog med min lillsmula på en skattjakt i skogen tidigare idag, vi behövde faktiskt inte gå alls långt för att finna vad jag sökte, vitsippor!
Hos grannarna aka. min mamma och pappa fanns de små vita guldkornen, i den gamla hästhagen. 

(null)

Milton kom och nynnade på en låt igår och bad mig slå på låten på spotify:

"Snälla mamma, kan du spela den här nanana du är det vackraste med våren"

Som jag har letat. Kände ändå igen den där lilla meningen som han snappat upp men kunde ändå inte identifiera låten, så jag förstod att det inte kan vara någon som vi lyssnar på dagligen. Letade och letade tills jag gick in på topplistan och slog på låten Sunnanvind med Mares. 

(null)

Antagligen har han hört den på radion när han gått runt med sina radiokåpor när han hjälpt pappa med veden. 

(null)

"Du hade sidenband i håret
Ett vilset solsken dansa på din kind
Du var det vackraste i våren"

Så börjar låten. Fint ändå. Och gulligt att han snappat upp just meningen "du var det vackraste i våren". 

(null)

Vitsippor är en av sakerna som är vackrast med våren. Och ljuset. Och glittret i vattnet när isen äntligen tinat bort och solen står högt på himlen. Och de gröna små knopparna i trädgrenarna. Och kvällsljuset som lyser orange in i vardagsrummet. Och de småkyliga men ändå ljumma kvällarna på inglasade altanen. 

En tur bland trollen

(null)

"Jag vill ta med er på utflykt, packa fika och sätt på oömma kläder" sa Jack imorse. Sagt och gjort. Några timmar senare styrde bilen mot trollen. Trollstigen i Lesjöfors, Värmland. 

(null)

En magiskt skogsmiljö. Precis så som man tänker att en trollskog ska se ut med täta träd, mossklädda stenar och små porlande bäckar. Man kan finna små målade ögon på stenar långt in i skogen, små hus och svampar gjorda av stubbar. 

(null)

3km lång slinga med brant stigning första halvan och vår älskade (snart) 4åring med spring i sina små taniga ben orkade gå (läs springa) hela vägen själv! Jag är impad! Några snubbel på krokiga rötter och skrapsår på knän, riktiga sommarben. 

(null)

Alla i närheten av Värmland borde gå denna tur. Den bjussar på fantasi och skratt, och en otrolig utsikt på toppen. 

(null)

Gästboken uppe på toppen. Min mans charmigt krokiga handstil och min sons fina namnteckning längst ner. Han har precis lärt sig att skriva sitt namn, huuur duktig?! Just idag hette han Miltom. 

(null) 

Det gömmer sig något i varje hörn. Är det inte ett troll urhuggen ur en stubbe, eller en målad sten så kan det vara en stor stubbe som är omgjord till "trollets tandborste" ca 3m lång. 

(null) 

(null)

Liten på upptäcksfärd. Jag kan inte låta bli att tänka på all tid och jobb som denna man som skapat denna stig lagt ner. Det är fascinerande och otroligt imponerande. 

(null)

En underbar eftermiddag med mina tre egna små troll Livets allra första påskfirande

(null)

Det är de allra sista timmarna av påsken 2019, annandag påsk lider mot sitt slut men här hänger ingen läpp inte. En hel veckas ledigt lov med hela familjen väntar och årets påskfirande spar jag långt in hjärtat. Lugn, kravlös och fylld med massor av familjemys i solsken. 

(null)
Amning i kvällsol på altanen 

Lillans allra första påsk i livet. Den har vi hunnit tillbringa med många nära och kära, precis som man önskar att firandet ska vara. Många trygga famnar. Miltons kinderäggsamling slutade tillsist på 21. Att han fick 21 påskägg totalt nu under helgen. Hur är det ens möjligt, haha. Det kallar jag påskfirande minsann. 

Nu sussar våra små så sött så jag och Jacki ska mysa ner, knapra på de sista godisarna i vårt påskägg och se Vem bor här? Som går på SVT. 

Hoppas att ni också haft en fin påskhelg! 
Natti! 

Vi bygger ut, nu igen

(null)

Våren är här och hemmet byggs plötsligt ut med flera kvadratmeter. Så känns det. Altanen går ifrån att ha agerat vinterförvaring av trädgårdsmöbler till att öppna upp och tillbringa större delen av dagarna där med både lek, middagar och avkoppling. 

(null)

Och just avkoppling. Titta vad som fått flytta in, en hänggunga. 

(null)

Vi ska flytta ut schäslongen igen och då får vi flytta hänggungan till den högra takstommen för att få plats, då kan man också gunga samtidigt som man njuter en smula av den fantastiska utsikten. 

(null)

Våra fina sideboards som från början är skapta som tårtfat till vårt bröllop. Jag ska bättra på inristningen som bleknat lite när de stått ute över vintern. 

(null)

Kallsong-tarzan som också uppskattade den nya platsen för avkoppling. Sömningt vaggande.

Årets ägg (och kanin) jakt

(null)

Påskafton och dags för årets äggjakt!
Minns ni skattjakten vi ordnade till Milton på halloween? Äggjakt på påsk och skattjakt på Halloween, nu har vi infört traditionerna som ska fortsätta år efter år. Alla älskar skattjakt (speciellt barn) och jag råkar älska traditioner så det blir en bra match!  

(null)

Här är självaste kartan jag målade som Milton skulle följa. Simpel och med saker som Milton känner väl igen och kunde därför leta alldeles själv och på egen hand hitta skatten. 

(null)

I Minelles ägg gömde sig klämmisar och i Miltons godis. Vi köpte även en varsin påskpresent till de i form av en varsin bok, som jag slog in i söta paket i form av kaniner.

(null)

Här är han, skattletaren aka. påskhare-Batman som han bestämde att han skulle vara. På kepsen sätte han dit kaninöronen och vi målade dit lite morrhår på ansiktet. Även Minelle fick sig ett par kaninöron och liten nos med morrhår, så söta! Ända upp till månen

(null)

Det kvittar om man är 30 eller 3år, en gunga är alltid en gunga. Känslan av att flyga för en sekund. Därför vart nya installationen i trädgården uppskattad, av hela familjen. 

(null)

Har naturen så tursamt placerat en trädgren som vätter mot MiniGråbo så bara måste man köpa en trägunga för att liksom komplettera lekplatsen. Det blev så bra. 

(null)

"Mera fart, ända upp till måååånen mamma!"

DIY - Att välja bort fjädrar

(null)

 Godmorgon skärtorsdag! 
Jag & Minelle har precis kommit hem efter att ha lämnat vår lilla Spiderman på dagis idag. Ja, det var en spindelman bland alla påskkärringar och gubbar på dagis idag, men Spindelmannen måste ju också fira påsk så självklart fick han vara det om han önskade och faktiskt värmde det lite extra i hjärtat att han glatt skuttade in på förskolan i sin dräkt efter vår konversation imorse:

- Jag vill inte vara Spiderman idag mamma (trots att han själv lagt fram dräkten igårkväll)
- Varför inte det då?
- Tänk om de inte gillar Spiderman.
- Vilka skulle inte gilla Spiderman?
- De på dagis. Tänk om de inte gillar de här (pekar på de inbyggda "musklerna" i dräkten). 
- Men du gillar väl Spiderman? Då spelar det ju ingen roll vad de andra tycker och Minelle tycker att du är tjusig i din röda fina dräkt. 
- Okej mamma, jag vill vara Spiderman, jag tycker också att han är snygg och Minelle tycker att jag är fin. 

(null)

Jag och Spindelmannen (igår i sin vanliga Milton-utstyrsel dock) påskpysslade på altanen igår eftermiddag. Vi gjorde pynt att ha i påskriset. Perfekt om man vill välja bort påskfjädrarna. 

(null)

Här är ägg som jag klippt ut i vanligt ritpapper åt Milton, som han fick färglägga. Jag klippte ut mina ägg i tidningspapper, går ju att göra i olika varianter. 

(null)

Sen vek jag äggen på mitten och limmade i varandra, med en sytråd emellan. Titta så fint Miltons ägg blev! 

(null)

Fint operfekta, som hempysslat ska vara. Här är de ägg som jag pysslade ihop av tidningspapper. 

(null)

Vi gjorde tre ägg var, men Milton tyckte att det var kul att snurra med äggen på fingret, så vi får väl se om det blir något pynt i riset ändå, men påsken har ju precis börjat, vi hinner pyssla hela påskhelgen!

Klassiska kanon-kombon

(null)

Jag har nog aldrig mött en människa i mitt liv som tycker att choklad är äckligt. Har ni? Måste vara det mest säkra kortet att köra på när man ska bjuda hem fikagäster. Något chokladigt. 

(null)

Jag har heller inte mött någon människa i mitt liv som älskar choklad så mycket som min son Milton 3,5år gör. Allra helst kinderäggs-choklad. Det är nu de senaste månaderna bara som han faktiskt intresserar sig av den lilla leksaksöverraskningen som gömmer sig i. Innan var det bara chokladägget, resten kunde kvitta. 

Förra påsken fick han totalt 14 kinderägg av våra familjen under påsk (bildbevis i slutet av inlägget). Ingen har liksom missat Milles kärlek till dessa chokladägg. 

Förra veckan bakade vi chokladmuffins efter att Milton önskat det, typ varje dag i två veckors tid. Han slickade rent smetskålen så den såg ut att vara diskad i diskmaskin och polerad med vax. Slutresultatet blev lyckat även det, inte bara smeten. Superkombon choklad och jordgubbar. 

Här kommer receptet så ni kan bjuda på superkombon nu i påsk, noll risk att någon blir besviken! 

(null)

Cupcakes
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 dl hett vatten

Chokladfrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt osaltat smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175°C.

Cupcakes: Blanda socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjöl och kakao.

Vispa ihop ägg, mjölk och olja hastigt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna med en ballongvisp. 
Tillsätt det heta vattnet lite i taget. Blanda till en slät smet.
Fördela smeten i 12 muffinsformar (för 12 port), ställda i en muffinsplåt.
Grädda i mitten av ugnen 16-18 minuter. Testa med provsticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt.
Frosting: Hacka chokladen och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke med elvisp. Rör ner chokladen och fortsätt vispa till en slät smet. Ställ frostingen i kylen ca 10 minuter om den känns för lös. Spritsa över muffinsarna. 


(null)

Chokladfrossa! Hur många kinderägg tippar vi på i år? 


Loppad långhalsad kompis

(null)

En loppad svan på lill-loppans rum. 30kr på second hand, man älskar ju att fynda dessa guldkorn. 

Det är ju något med dessa långhalsade vita fågeldjur, de är så  vackra! Feminina och eleganta.

(null)

När vi tog gravidbilderna med Minelle i magen så var det ett vackert vinterland och massor av svanar kring oss. Jag är så glad över att de var så nyfikna och höll sig kring oss genom hela fotograferingen, ni ser ju hur de bidrog med magi till bilden! 

(null)
Foto: Julia Berg

Jag har länge varit på jakt efter en djurtrofé med just ett svanhuvud (helt oäkta såklart, mjukisdjur) till Minelles rum. Här är lite svanar jag funnit på nätet, vill ha en hel flock här hemma!  

(null)
Bilder från Miniroom.se, babylove.se, inwhite4you.se. Kollage av mig.

Liten väntar på äppelblom

(null)

Nämen titta! Vårtecken här hemma! Stackars kraken sitter strax framför MiniGråbo så vi får väl se hur länge den får sitta kvar utan att små fingrar upptäcker den. 

(null)

Jag tog med mig barnen ut i måndags för att fortsätta vårstädningen i trädgården när pappsen var på jobbet. Nellsan sov så gott i vagnen och Milton skulle såklart hjälpa till med trädgårdsfixet. Han skulle minsann visa mig hur man planterar äppelträd säger han stolt och börjar gräva en liten grop mitt i gräsmattan, petar i en liten pinne och plattar försiktigt tillbaka gräset igen...

"Så mamma, nu får vi bara komma ihåg att vattna" 

(null)

Det är rätt trist att bjuda på trädgårdsbilder nu, allt är färglöst och kalt. Men nu är iallafall pallkragarna rensade och redo att bättras på med lite färg när vädret tillåter och även påfyllning av skarn kan behövas. Och ja, lite fönsterputs på växhusets fönster, eller inte? Samtidigt charmigt när det får vara lite fläckigt och härligt. Naturligt. 

(null)

Har stora visioner och förhoppningar på detta lilla land i sommar. Hoppas få plocka många röda jordgubbar, krispiga morötter och små minigurkor framöver. Än så länge ser det lovande ut med små gröna blad från fröodlingen i de små drivhusen inomhus.

(null)


När natten är ung, trädgården får följa med in och det tävlas i kubb

(null)

Ljuset i dessa bilder fick mig att tänka på hur mycket som hänt med dygnets soltimmar bara senaste månaden. 

Alltså tänk vad vi har framför oss hörni. Jag blir alldeles pirrig av att tänka på när gräset kommer bli grönt, hur många ljuva sommarkvällar vi kommer att tävla i både kubb och kortspel här hemma, hur vi kommer att greja på gården till klockan når 23 men fortfarande inte vilja gå in och krypa till kojs för att tempen och lugnet är alldeles precis sådär lagom för att sköta utesysslorna just då. 

Hur vi kommer leta skugga och njuta av de små vindbrisen som svalkar. 

Man bojkottar TVn för att istället sitta ute på altanen och njuta den låga sommarkvällsolen.
Trädgårdsbuketterna som får följa med in. 
Cykelturerna.
Lukten av nyklippt gräs.
Fikan ute på verandan. 


(null)

Och småbarnsföräldrar; bara kunna släppa ut ungarna i endast skor. Inga termosbyxor, inga vantar och inga byxsnoddar som ska träs över kängorna. Den känslan. 

Än så länge åker både mössa och fleecetröjan på men det är fortfarande en väldans befrielse det med. 

(null)

Man längtar gärna och räknar ner men visst är det väl en härlig känsla just här och nu, och hur häftigt det är att veta att allt det där  goda väntar, alldeles runt hörnet. 


DIY - Camerastrap / kamerarem


(null)

Min kamera är min handväska, den är med mig överallt. Därför vore det ju kul om den var lite mer personlig och snygg, så jag skapade mig ett eget kameraband. Av "skräp" jag ändå hade liggande hemma. 

(null)

Det flätade bandet är ett gammalt skärp som jag sprättade bort spännet på. De två karbinhakarna är från en gammal väska. Jag klippte till två läderbitar (som jag också hade hemma) virade kring karbinhakarna och limmade fast ändarna av skärpet i läderbitarna. Ska försöka att även nita fast ändarna, så det känns extra säkert att bära runt kameran på axeln, även fast jag vågar tro att superlimmet klarar mycket.

Påsk, på ett ungefär...

(null)

Egentligen har jag ingen aning om vilket datum påsken börjar i år. Sådär härligt "mammalivet-med-lördag-varje-dag-vilsen". När man jobbar har man stenkoll på hur många veckor, timmar och sekunder det är kvar till påsklovet. Nu äger jag inte ens en kalender.

(null)

Att påsken infaller sent iår har jag förstått och att det är ungefär 2 veckor kvar, 

"pappa har lovat att vi ska åka till Leo på påsklovet om två veckor" 

...har jag hört de senste 3 dagarna från Milton, Leos lekland, så där har jag lite vägledning. Milton är min kalender. 

Hur som helst så börjar jag pynta nu och vart börjar påsken om inte hos hönsen? Så i år fick ägg-kransarna pryda hönsgårn, när vi har en alldeles egen. 

(null)

Och våra alldeles egna, livs levande påskpynt, året runt. De lever livet nu när solen skiner om dagarna och snön är borta. Som kossor på grönbete varje morgon man öppnar upp hönshuset, man får öppna luckan och kliva snabbt åt sidan för de ploppar ut en efter en, haha.

Bubbla bland furutak eller takrosetter

(null)

När jag och mamma stod ute och pratade i (den isande) vårblåsten samtidigt som vi tappert försökte värma oss tätt intill gårdsbrasan som vi eldade hos mamma och pappas gård i söndas så slänger hon ur sig 

"Jag tog ett varmt bad i över en timme igår" 

Alltså åh. Minns inte när jag gjorde det sist och det var precis vad jag hade behövt efter korvgrillningen i både lördags och söndags (tvådagarns skogsröj och korvgrill) när man liksom lurar sig på att det är shortsväder bara för att solen tittar fram (nej, jag hade såklart inte shorts, raggsockor och termobrallor är tydligen också för kallt för att stå stilla i denna tiden på året). 

(null)

Jag önskar ibland att vi hade badkar i vårt badrum nere, eftersom det är ett av alla favvo-favoritställen i Gråbo sen vi renoverade det för ganska exakt 2 år sedan, älskar hur helheten blev med kaklet, lampor, den gamla skänken, osv osv. Bara kunna sjunka ner i ett varmt bad för att ligga och beundra takrosetten ovanför kristallkronan i taket...

(null)

Men om jag ska ta ett bad i dagsläget så får jag beundra ett furutak och storblommig våtrumstapet i limegrönt/mossgrön... Vårt badkar hittar man nämligen på övervåningen i vårt lilla badrum som inte är renoverat se 70-talet. Det enda utrymme i vårt hem som vi inte renoverat sen vi flyttade in för 5år sedan. 
 
(null)

Jag ska försöka göra en liten "quickfix" i lill-badrummet så småningom. Bara att måla taket vitt skulle antagligen göra enorm skillnad. Jag har sett så många som fixat sina badrummsgolv med dekorplast så jag bara måste prova det! Det är ett golv på ca 4 kvadratmeter så det kan vara kul att prova på. Så fort som möjligt få bort det mossgröna. Få bort mossgrottan, som sagt... 4 kvadrat med furufärgat snedtak och resten varvas med mörkgrönt och lime. 

(null)

...så att jag sen kan ta mitt varma bad. Mycket möda bara för ett bad tänker ni, men som Petter säger, vi ska ha kul på vägen, att renovera kan vara det roligaste som finns. Ska nog hänga upp en takrosett och kristallkrona bara för att ögonen ska få vila på något fint även på övervåningen.

Är det något ni skulle vilja se före och efterbilder på? 

Gilla eller kommentera gärna, det är alltid uppskattat när ni lämnar lite spår här inne