Highlights 2018

 
Året 2018, när jag tänker tillbaka så kommer jag ständigt på nya höjdpunkter. Här har jag samlat några som värmer lite extra i hjärtat. 
     
 
 
Många fikastunder har det blivit! Vi har varit duktiga på att ta tillvara på varje dag och förgyllt den med pulkaåkning, picknick eller kojbygge i lekrummet, det behövs inte mycket mer för att vardagslyxa. 
 
 
Vi fick äran att gå på två bröllop. Här ovan är min fina barndomsvän, Nancy som fick sin Gustav. Jag konstaterade att jag blir bara mer och mer blödig med åren och att gå på bröllop är en av mina favoritsysslor i livet. 
 
 
Ett hönshus med tillhörande gård byggdes, Ture och hans Tilde flyttade in hos oss! Senare under sommaren fick de även nya sambos i form av de lite vildare tvillingarna, "The twins" som Jack kallade de till en början men som tillslut fick namnet Judith och Judith efter en omröstning på min instagram, ni vet som i de gamla Com hem reklamerna? Hönorna skulle komma att bli Jacks små bebisar.
 
 
Sommaren kom tidigt, i hela maj fick vi njuta av ljuva sommarkvällar på altanen och sommaren skulle komma att bli den varmaste någonsin. 
 
 
Sommarkvällarna med fotbolls-VM på altanen. Nätterna då man aldrig ville gå och lägga sig, bara sitta och njuta av den myggfria, ljumma luften. 
 
 
Jag och Bamse rensade smutronplantorna i rabatten varje dag och fyllde nya strån varje dag, ett riktigt smultronår!
 
 
Hela familjen gick på sommarlov, grabbarna bakade en sommarlovstårta för att fira!
 
 

Midsommarafton. Världens bästa Oscar firade med oss. Vi tog med oss en picknick med tillhörande midsommarstång och allt, och gav oss ut med båten. När vi var mitt på sjön så kom midsommarregnet och vi fick ro oss i land och ta skydd under ett träd, men vad gör väl det med trevligt sällskap och fika. När skur nummer 2 kom var vi också mitt ute på sjön när plötsligt en åra gick av, tur att inte värkarna startade då kan man ju säga, haha. En midsommar att minnas ♥
 
 
 
Vi firade vår första bröllopsdag ♥. 
Även här med en picknick, midsommarstång och solen bländande i vågorna. 
 
 
Fikanissen. Det blev lite av tidsfördrivet medans vi väntade på lillasyster i slutet av graviditeten. Gick en vecka över tiden och jisses, mentalt helt galet påfrestande. När värkarna väl kom kände jag sjukaste peppen någonsin! Jag var redo att få träffa den där minimänniskan!
 
 
Så kom hon, lillasyster. Med finaste kalufsen, inte undra på halsbrännan hela graviditeten! Hon var så självklar för Milton (och oss också såklart) från första stund. Kommer aldrig glömma när han kom till patienthotellet och bara han hoppar upp i sängen hos mig och Minelle och stryker henne försiktigt över huvudet, min lillasyster. När han skulle följa med farmor & farfar hem igen så tar han tag i henne och säger att hon ska minsann med honom hem. 
 
 
 
 
Vi tog dagstrippar och slog rekord i glassätning. 
 
  
Vi åkte till Åre tillsammans med svärmor och svärfar. Här är en bild från när vi tittade på Sveriges största vattefall. Jack imponerade och sprang Åremarathon och även Vasaloppet! 
 
 
Vårt lilla MiniGråbo blev färdigt i September, det var tur att även hösten bjöd på sol och värme så vi hann hänga där innan värmen slog till. 

 
 
Vi fyndade sötaste vedspisen till lekstugan! 

 
 
 Vi sågade till en diskbänk av ett gammalt soffbord. 
 
 
 
Vi fick njuta av denna fantastiska vy varje dag, se den förändras med varje årstid. 
 
 
 
 Vi tog Jacks födelsedagsfika (i oktober!!) ute på soldäcket, i t-shirt! 
 
 
Fortsatte fikaturnén i de ljuva höstdagarna. 

 
 Ordnade skattjakt hemma på gården. 
 
 
Vi ordnade ett rosafluffigt dop till lillan i november.

 
 
Första snön kom och en snögubbe blev dörrvakt till
MiniGråbo. 

 
Vi har fortsatt renoverat och donat i Villa Gråbo, här är resultatet av vår nya spaljé och nytapetserad hall. 


Mille har samlat på sig muskler, mycket muskler i år. Vi har fått känna efter varje måltid,

 "Känn mamma, känn mina muskler!"

Jag lämnar ett fantastiskt år bakom, som har lämnat många minnen för livet! 

Livets första tur på skridskor

(null)
Miltons lekrum förvandlades under hösten till en hockeyrink. Efter att han och Jack besökte den lokala sportaffären och kom hem med ett helt startkit för en hockeyspelare så rök plötsligt mattan och de flesta prylarna på golvet. 
 
(null)
Så idag, för första gången i livet fick han äntligen inviga sina skridskor. Livets första skridskotur. 
 
(null)Likt Bambi kämpade han sig runt på isen, byxbenen åte upp och iskall luft kröp in, händerna blev kalla och mössan kanade ner för ögonen, men trots detta ska han åka mer!
 
"Släng in pucken mamma!"
 
Kaxig som attan, han kunde inte stå ordentligt på skrillorna men spela hockey skulle han minsann, haha!
 
(null)
Smulan sov gott, glidandes på isen även hon ♥

Smyger in ett luddigt nyårslöfte

(null)
Hallen när snickarglädjen kom på sin plats innan jul

Hejhopp i julefriden! Här hemma har vi verkligen gått på jullov och är alla likna dagvilsna, 

Var det onsdag idag?
Nä det är nog fredag va....? 

Idag tog vi fredagsbadet i simhallen i vanlig ordning, så nu har vi stenkoll på att det är fredag iallafall och ganska säker på att Milton kommer påminna oss om att det är lördag imorrn (lördagsgodiiiis!) 

Bloggen har blivit i skymundan under julfirande och jullov men jag har lovat mig själv att ta ett riktigt krafttag nu efter nyår, kan se det lite som ett nyårslöfte. Jag älskar att arrangera, pyssla, plocka och att få föreviga det i foton, och bloggen är ju ett ypperligt tillfälle att få dela det och faktiskt få feedback av er som läser. Så 2019, mer fotografering och mer uppdatering i el bloggo helt enkelt!  

Dan före dopparedan

(null)

Nu smäller det. Imorgon är dagen D. Har inte ätit en enda prinskorv ännu i år så jag ser fram emot morgondagens julbord! Inatt smyger tomten ner i skorstenen för att lämna en varsin julstrumpeklapp i barnens strumpor. 

(null)

Milton har studerat just tak lite extra senaste veckan, efter att Jack visade honom stegen på vårt tak och berättat att det är där tomten och sotaren går upp för att sedan ta sig ner i skorstenen. Han har t.o.m noterat att tomten även kommer till Coop, för de har också en stege på taket. 

(null)

Just det där med att lägga sig på kvällen innan dopparedagen minns jag som en speciell känsla, att man för en gång skulle ville gå och sova för att man visste vad som väntade när man vaknade. Man hängde upp julstrumpan på sovrumsdörren och visste att tomten skulle smyga förbi med paket på natten. 

(null)

På julaftonsmorgon drack vi varm O’boy och kollade på sista avsnittet av julkalendern. Dessa traditioner som gör mig alldles varm i magen av att tänka på vill jag föra vidare till mina egna barn, så julstrumpan är på plats och julmuggarna står redo för morgondagen. Minelle får dock annan "varm O’boy" just denna jul när hon endast hunnit fylla 5månader ännu, haha. 

(null)

Åh vad jag längtat efter detta, att få fira jul med alla oss fyra, i vår älskade Villa Gråbo! 

Hoppas ni får en fin julafton imorgon om vi inte hörs något under morgondagen! 



Innan Kalle & hans vänner

(null)

Varje år, den 24 december har vi en viktig födelsedag att fira innan vi hugger in på allt vad julmat, julklappar och julskinka heter.

(null)

Min mammas födelsedag. 

(null)

Kanske inte den dagen man själv skulle valt att fylla år på om man hade möjlighet. Det är liksom lite som att dela sin dag med resten av världen. 

(null)

Men nu är det så och för att liksom ge de speciella födelsedagspresenterna lite extra kontrast till alla tomteröda klappar så har jag slagit in de i blommigt papper och pysslat lite rosa detaljer. 

(null)

Kalasiga vimplar och ett hurrarop för världens bästa mamma! 

(null)

Grattis i förskott på födelsedagen mamma, nu får du studera, klura och fundera i två dagar till innan du får slita upp de rosa rosetterna 


Jullov i Gråbo

(null)

Igår gjorde Milton sista dagen på dagis för i år och idag gick även pappsen på jullov, så nu har julefriden verkligen lagt sig i Villa Gråbo, nu ska vi tillsammans njuta av sista dagarna innan dopparedan. 

(null)

Vi började jullovet med ett tandläkarbesök, Milton gapade som ett lejon så att tandsköterskan kunde räkna alla hans tio tänder. Gjorde man det så blev det ett besök på den lokala leksaksaffären. 

(null)

Ett kvitto på karius och baktus-fria tänder och tre arbetsmaskiner rikare, bra start på ett jullov ändå! 

(null)

Visst är verandan fin i vinterskrud! Det ser lovande ut och jag hoppas, hoppas hoppas att vi får en vit jul. 

(null)

Imorrn är den enda planerade aktivitet för dagen att prova sparkföret på gården, sen får barnen styra schemat. Kanske hinns det med ett julpyssel också. 

(null) 

Tidig julklapp

(null)

Jag köpte en amningskudde när Milton föddes, som jag använde flitigt. Självfallet så använde jag den även nu när Minelle kom till världen.... i 2 veckor. Sen kom storebror och hade lite bråttom fram så när han skulle flytta undan kudden som satt fast sig mellan soffbordet och fåtöljen så 

SCHRWRSSSSH!... 

ja, så låter det när en kudde bokstavligt dras itu i två delar. Rakt på mitten. Jag blev ledsen, för det blir inte samma när man pallar upp kuddar och att helamma en bebis tär verkligen på ryggen. 

(null)

Så då kan ni ana lyckan när jag kommenterar en liten kommentar i en instagramtävling och några dagar senare får en notis om att jag faktiskt vunnit den! JAAAA! (Småbarnsmammor kan relatera? Haha) 

(null)

Det roliga är att det är exakt samma mönster på den nya som jag hade på gamla amningskudden och Minelle tokgillar det! Hon kan sitta och titta och krafsa på kudden längre stunder, så det var en galet fin julklapp till både mig och Nellsan 

Tusen tusen tack Tiolin.se! 



Tomtens klappar

(null)

Jag sprang över en text på någons blogg förra julen, eller för två jular sen, jag minns inte riktigt. Jag ville iallafall dela med mig av tankarna, för kanske fastnar den hos någon som den gjorde för mig, så jag delar mina egna ord och tankar kring ämnet, julklappen från tomten. 

(null)

Milton börjar bli så medveten och klok. Medveten om att tomten kommer att komma med julklapp och han har själv önskat sig specifika önskningar som t.ex en mikro, Bamsespelet och en cykel. Därför tänker jag lite extra på vad för julklapp tomten kommer att ha med sig i säcken till honom i år, att det kommer vara något litet och symboliskt. Den dyraste julklappen kommer han inte få just från tomten, utan istället från mig och Jack. 

Anledningen? För att jag inte vill att "tomten" ska ha fixat t.ex en dyr cykel till Milton när hans kompis på dagis kanske bara får en liten klapp i form av en godispåse eller ett par strumpor. Nu är Milton aningen för liten fortfarande för att förstå och kunna jämföra klappar på det sättet, men den dagen kommer. Så snälla ni som firar med barn och väntar tomten på julafton, ge inte bort ett Playstation eller en elbil från "tomten", välj istället en annan klapp. Så slipper något barn fundera på varför tomten skämmer bort vissa barn mer än andra. Det viktigaste är trots allt att tomten besöker alla små barn på julafton 

Håller du med? Gilla gärna inlägget eller kommentera dina tankar  


Finkostymen på

(null)

Finkläderna inför julafton är inhandlade. Så himla fina. Rudolf med sin röda nos pryder Miltons stickade tröja och Minelles klänning har detaljer i form av en spetskrage och utsvängda ärmar. 

(null)

Och en rosett ska såklart pryda Minelles huvud, i julröd. 

(null)

Baksidan är också så fin. Träknappar. 

(null)

Det är ju något speciellt med att inhandla något nytt till julafton. Något plagg som får hänga på galge och vänta in den stora dagen. 

(null)




Julgodis för gottegrisar

(null)

Julebak på 20 minuter! Med barnen dessutom! Nä nu kan ingen komma och skylla på en hektiskt juletid och att man inte ens hinner baka något gottit. Detta fiffiga receptet fann jag inne hos fixasjalv.se. Man klipper isär en skumtomte, rullar in en halva i en bit pepperkaksdeg, plattar till med gaffel, in i ugnen (175grader, ca 7min) och klart! 

(null)

Varje litet moment kunde Milton vara med på! Och Nellsan satt glatt bredvid i sin gåstol för att beundra brorsan, han har alltid en massa spännande påhitt för sig. För emellan klippning av tomtar och rullning av bollar så såg han ju såklart till att showa för syrran med dans och grimascher. Får inte glömma underhållningen, haha teaterapan. 

(null)

Att skapa en lantlig jul

Jul är ju min favorithögtid, december har för mig alltid varit magi. Jag tänkte dela med mig av mina tankar kring att skapa en lantlig jul, en Madicken/Kajsa Kavat-jul. 

(null)

(null)

Rött, beige och mossgrönt
Jag har haft perioder i livet då allt julpynt skulle gå i vitt eller silver. Men nej, riktig jul för mig är röd! Inte skrikröd, men den här juliga röda, som juläpplen. Blandat med beige och detaljer av mossgrönt. 

(null)

Jute och andra naturmaterial
Jute i mängder! Jag är ett stort fan av det året om men just runt jul kan man ösa på lite extra och använda det överallt, jutesnöre kring julklapparna, hänga pepparkakor i, eller knyta en rosett jutesnöre kring  en flaskhals. Juteväv som duk, kring granen eller som rosett på kransen. Andra naturmaterial är också fint att använda sig av i juldekorationen eller juldukningen. Här har jag virat in granen i juteväv och dekorerat med den lilla träbiten med stämplade skriskor på som min mamma gjort. 

(null)

Granris
Ja ett självklart val hos många i juletider. Oftast i blomlådorna, men det är dessutom fint att använda som "centerpiece" i dukningen, med ett par guldiga ljusstakar på. Snyggt även bara att knyta ett band kring några grenar och hönga på dörren, en alternativ "krans".

(null)

(null)

Sigill
Här handlar det mycket om att just ta sig tiden till att sitta i lugn och ro för att smycka julklapparna lite extra med ett sigillmärke. Jag kan tycka att det blir en avkoppling i den julstress som lätt kan drabba många i december. Istället för att stressa ihop massor av småpresenter bara för att köpa så köp mindre men lägg ner mer tanke bakom, och kärlek. Ett välinslaget paket med ett fint sigill på, sådär tjusigt att man nästan inte vill öppna det för att förstöra det. Har man mot förmodan inte tid eller lust att göra äkta märken så finns det färdiga att köpa, det gör trots allt mycket bara att man tänkt på den lilla detaljen. 


(null)

(null)

Nissar
Just jultomtar har jag inte många av, men nissar däremot. Det är ju ändå de som hjälper tomten att spana, så att man är snäll och gör sig förtjänt av julklappar. Jag bara älskar dessa små kit med nissedörrar som säljs lite överallt just nu, Nissen har ju flyttat in hos oss nu i december för att hålla koll och rapportera till tomten. Och inte att glömma - Mailegnissarna, mina favoriter! De kan man placera lite vartsom i hemmet! 

(null)

(null)

Doftande ting
Ät, baka, pynta, dofta! Ett pepparkaksbak om året är en tradition här hemma, med julmusik i bakgrunden, alldeles för mycket deg i magen och doften! Doften av pepparkakor! Jag pyntar alltid med några i köket för att det ska lukta jul hela december. Och Hyacinter! Finns det någon mer juligare doft än just Hyacint? 

(null)     

(null)

Björnspår hos Nissen


(null)

Idag var våran lilla Nisse ute på lite bus igen. Han hade gjort en snöängel i "den magiska nisse-snön". 

(null)
Jag stod och smög på Milton när ha skulle springa på toa, och plötsligt tvärnitade, han fick syn på Nissens snö och smög sakta fram för att kika.
- Men mamma titta! En björn med vassa klor har gått här i snön! 
Haha, ja vad säger man? Jag förklarade för Milton hur läget var, att det faktiskt var Nissen. Efter att jag själv fick demostrera (ja, ordagrannt lägga mig på hallgolvet, veva med armar och ben för att visa hur man gör en snöängel) så blev det ju väldigt spännande! Så papsi kom hem från jobbet så sprang Milton dit för att visa vart björnen hade gått... fast att det faktiskt var NISSEN! 


Julbaket med vinsten

(null)
 
 Hörni! Jag vann, jag vann! Ja jag vann faktiskt en tävling på UnderbaraClaras instagram. Man skulle motivera vem man ville bjuda på en riktig brakmiddag nu i jul och i vinstpotten låg en samling med hela 5 av Kockums emaljerade produkter. Så himla fina! Jag invigde de på det enda rätta sättet, med ett julbak!  
 
(null)
 
Snacka om att julkänslan infann sig här hemma! Jack gick runt och sjöng ut i jullåtarna vi spelade i bakgrunden, Milton satt med och käkade deg och pepparkaksdoften spred sig på hela nedvåningen. 
 
(null)
 
Dessa kavlar lånade vi av mamma som är kvinnan som har allt, oavsett vad så har hon alltid en lösning på det man söker/behöver. Det blir så fina mönster på kakorna av dessa kavlar! 
 
(null)
 
Se så fina de emaljerade produkterna är! Jag älskar tekannan som är en av nyheterna av de annars gamla godingarna som gjort återkomst. 
 
(null)
 
Det var faktiskt pepparkaksbak numero 2 för denna julen. Vi hade adventsbak här hemma igår då vi bjöd hem barnens mormor, morfar, gammelmorfar och Margareta. Nu har vi pepparkakor så vi klarar oss hela julen här hemma! 
 
(null)
 
Julstök när den är som bäst!