Adventskalendern med Nissefeber

(null)

Känslan av att få öppna det där lilla paketet varje dag fram till jul. Det kunde vara ett litet suddgummi eller en liten godisbit. Jag och min bror hade en korsstygnsbroderad adventskalender och i de små ringarna hang 24 paket. 

Jag beundrar verkligen mamma för att hon tog sig tiden (och  ekonomin) till att samla ihop 24 + 24= 48 (!) paket till oss. Sen slå in alla dessa små 48.... jisses! 

(null)

Jag har i år valt att göra en adventkalender till barnen med totalt 4 paket vardera. Alltså ett paket per advent vi firar. Alla ätbara (mina två små är galna i choklad båda två) det vet jag att båda uppskattar, haha! 

(null)

I kalendern hänger en Nisse för att ha koll så inga små tassar är där och fingrar på paketen innan det är dags...

(null) 

Vi får se om resten av Nisse-gänget ska bli utplacerade i huset eller om det blir en samlad trupp på byrån, det återstår att se. 
Men en litet tips på en enkel men troligtvis, väldigt uppskattad kalender! 


Jul-kickoff! Nu är det dags...

(null)

Idag tog jag med mig svärmor upp till min mans (och min också skulle man kunna säga, eftersom jag hängt där sen jag var 13, när vi träffades) gamla barndomsby Nordmark, för att gå på adventsfika hos Katrin. Så himla mysigt pyntat med både granar, ljus och nissar. Både utanför och inne i huset sprakade brasan. Glöggen serverades på vedspisen och gofika fanns det gott om! 

(null)

Inne i torpet hade Annika från Hemmavid och Elin från Filipstads blomsterhandel (båda lokala butiker) försäljning. En ny liten Maileg-nisse och ett par hyacinter fick följa med hem. 

(null)

Tyckte den var så söt med sina hängslen och stickad väst. Nissar kan man inte få för många av. 
Så nu, är bannemig julen officiellt invigt på riktigt! 

Barnen fick en varsin liten porslinstomte av farmor, Milton vart överlycklig! Är det någon som är mer julgalen än mig så skulle det isåfall vara han. Jag frågade imorse vad han ville göra idag när hela familjen var lediga

"Ja vet, vi kan ju julpunta!" 

Julpunta it is! Inte mig emot. Så nu har vi smygit upp lite pynt, som livar upp i novembermörkret. Alltid bra att kunna "skylla" på barnen "Milton ville ju så gärna ta fram nissarna och ljusstakarna redan, då får man ju ställa upp som mamma..." haha! 

Tuff tuff!

(null)

Ser ni Milton-tåget på hyllan? Mitt bästa marken-fynd! Billigt som attan och fint som snus. Ännu finare när jag målade över de tidigare röda hjulen till grå och även gav det lite babyblå touch!

(null)

När lillasyster kom till världen så hoppades jag på att kunna göra samma fynd till henne, men till min stora besvikelse så hade de slutat sälja de... just det året! I år blev jag med tåg igen och nu har det äntligen fått sig lite färg. En egenblandad dammig-sockervadds-rosa! 

(null)

Tuff tuff! 

(null)

"Varför döpte vi inte våra barn till Bo och Lo?" 

Frågade jag Jack, ungefär halvvägs in i målningen...  två bokstäver hade vart alldelles lagom pilligt. Men nog blev de allt fina i sina nya kostymer! Tågen alltså, inte Bo och Lo ;) 



Det verkar misstänkt, som att jag gjort något brottsligt...

(null)

Båda barnen leker för fullt i lekrummet, jag har plockat i köket en stund och ingen av de har brytt sig om vad jag dolat med senaste kvarten... perfekt! Då passar jag på att fota nya produktbilder på tomtenisse-dörren och mallarna för att göra fotspår och snöängel. Jag måste ju göra det i smyg så inte barnen får syn på det. Nissen flyttar ju nämligen inte in här förns 1 december.....

(null)

...trodde jag då. På en sekund stod båda busungarna bredvid mig och jag vänder mig snabbt om och försöker dölja det jag har bakom mig som att jag gjort något brottsligt, haha! 

"Men titta!!! Nissen har varit här och gjort snöänglar!" 

Utbrister Milton och slänger sig ner på golvet för att undersöka dörren. Lillsyrran snabbt därefter såklart. 

Jaha, Nissen flyttade tydligen in tidigt i år! Här gick det inte längre att dölja något inte! 

(null)

Jag förklarade att han antagligen varit här för att kolla vart det är han ska bo under december månad, så han åkte nog tillbaka för att börja packa väskan nu. Tror de köpte det faktiskt, hoppas. Fast jag lär nog höra ett och annat om Nissen nu, haha. 

(null)

Jag älskar detta, att få skapa minnen åt barnen. Tror det präglar de mer än vad man tror, det här med traditioner och roliga påhitt. 

Är ni nyfikna på nissedörren så hittar ni den här och mallarna för att göra snöängel och spår finns här.



En massa snö, lite hyss och allt som hör en lördag till

(null)

Äääääntligen! Igår singlade det vita guldet sakta ner från den grå himlen och bäddade in världen i lite ljusare täcke, som jag har längtat! 

Idag bestämde vi oss för att inviga vår nybyggda grillplats, som vi byggt på gården, i skogen. Provisoriska stolar åkte fram i form av en fiskelåda, en spark och en pall, tills bänkarna gjorda av stockar kommer på plats. 

(null)

Även första skoterturen gjord för denna vinter, lycka! Alldeles lagomt med snö för de små kammarna att driva fram på den lilla skotermattan. 

(null)

Och syrran hade första parkett. Så tacksamt när livet är alldeles underbart från en pulka, med vy över en skoter-rally-bana. 

(null)

Ja tänk, här går man in i 1 minut för att hämta ett par sockor och när jag kommer tillbaka så har gudmor lärt henne hyss. Här kastar de nämligen snöbollar. Det är tur att de inte kommer med sån kraft (än..) iallafall, haha. 

(null)

Favoritmänniskor. Gud vad jag tycker om er, hela högen. Såhäääääääär mycket! 

(null)

Ett par vantar på värmning och en nöjd korvgrillare. Eller var det en marschmallow som slank ner just här? Minns inte, men nöjt slickade han rent fingarna iallafall. 

En quickfix till fika är möjligt! (Och gôrgôtt!)

(null)

Kladdkakans dag idag och det är en skam att jag inte ätit en endaste liten smula av en kladdig kaka just idag. Speciellt när jag har dessa godingar (bilden ovan) kvar i minnet från fikat häromdagen.

(null)

Det är ett recept som jag hittade via instagram. 
Ni hittar en länk till det här. 
Det är alltså kladdkake-bollar innhållqnde dumle och täckta av choklad, MU-MMA!
Jag har valt att rulla våra i Lindt havssalt, vilket blev en succé, då kändes de inte för "söta".  

(null)

Dom må vara lite ojämna och klumpiga men så så goda! 

Vill man göra det riktigt smidigt och enkelt för sig kan man köpa färdig kladdkaka som man smular ner och rullar in dumlekola i, och sedan rullar in i smält choklad. Ni måste prova, det är en fullpott!


Jakten på den goda skatten

(null)

Så var det dags igen, den årliga skattjakten för barnen. Vid första krysset skulle de leta efter en orange lapp, som gav en liten extra ledtråd om vart nästa lapp skulle ligga. När de dann lapp nr. 2 fanns ledtråden om vart den goda skatten fanns. Den godisfyllda dödskallen. 

(null)

"Men mamma, du har ju glömt att måla gungan i trädet" 

Påpekade Milton... ja och så även räcket på Lekstugans altan, men tänk att han kunde läsa av kartan ändå, haha! 

(null)

Då kör vi, en megataggad Milton!

(null)

Första lappen funnen! "Nästa lapp finner du där man kan köpa glass" Milton hajade direkt! 

(null)

Mot glasskiosken! Lillasyster hack i häl, lite fundersam på vad pappa och brorsan letar så efter. 

(null)

På lappen i glasskiosken stod det "skatten finner du nära den plats där det växor gurkor" 
Och Milton hade koll på vart vi plockade med oss gurkor i somras, i vårat miniväxthus! Och efter en stunds letande fick barnen sin belöning, dödskalle-godis!